Hírek, aktualitások - Sziget utcai Tagintézmény - UNREGISTERED VERSION

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Hírek, aktualitások

2017/2018-as tanév
----------------------------------------------------------------------

2018.08.17.

Menza befizetés


Augusztus 28-29-én lehet befizetni a menzát:

 
az  általános iskolában (Sziget u. 1.) : 8-15 óráig
   gimnáziumban
(Budai u. 7.) : 8-14 óráig2018.08.13.

E-kréta elektronikus tanfolyamTudnivalók:

A tanfolyammal kapcsolatos részletes tájékoztató itt olvasható.

Az e-learning oldal címe: https://ekreta.hu/kreta-pedagogus-modul/ itt kell a beiratkozást választani , ami után elvégezhető a regisztráció.
A regisztráció során megadott adatokkal tudsz majd belépni a
a Nexius Learning rendszerbe. A rendszer elérhetősége:  https://home.nexiuslearning.com
2018.07.30.SZAKMAI BESZÁMOLÓ
Pályázati azonosító: NTP-TFJ-17-0115


Az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő pályázatot hirdetett a tehetségsegítés feltételrendszerének javítását célzó hazai programok támogatására. Ennek a pályázatnak a keretében  beszereztünk 8 darab Lego More ToMath bázis készletet, 5 darab Lego WeDo 2.0 alapcsomagot, és 3 darab Lego EV3 Mindstorm Robot összeállítást.
Első osztályban a matematika órákat színesítettük a MoretoMath készlet bevezetésével, amely a matematikai alapkészségek és a problémamegoldó gondolkodás oktatásához nyújtott segítséget. A csomag kézzelfoghatóvá tette a matematikát a kicsik számára, valós megértéshez jutottak, magabiztosan gondolkodtak, írtak és beszéltek a matematika nyelvén. Jól felhasználható volt a differenciált foglalkoztatásra is.
Harmadik és negyedik osztályos diákoknak hirdettük meg azt a szakkört, ahol a WeDo 2.0. rendszerrel dolgoztunk.  Legfontosabb célunk a problémamegoldó gondolkodás és az algoritmikus gondolkodás fejlesztése volt. Ez a rendszer tudományos projektek tárháza, sikerült fizikai fogalmakat játékos formában felismertetni tanulóinkkal. A tanulók szívesen dolgoztak az egyes projekteken, hamar elsajátították a lépéseket. Az analitikus problémamegoldáshoz feladatokat vettünk elő, majd rávezető videót néztünk, és beszélgetés keretében ráirányítottuk a figyelmet a szükséges természettudományos fogalmakra. Ezután az építési útmutató segítségével minden csapat felépítette a robotot, melyet programozással teszteltük. Az utolsó foglalkozáson a csapatoknak az általuk húzott projektekhez önállóan kellett megkeresni a szoftverben az építési útmutatót és megépíteni a robotot. Hatékony volt a matematikai-logikai tehetségfejlesztés, a diákok ügyesen alkalmazták a tanult algoritmusokat, és nagyszerűen működtek csoportban.
Ötödikes diákjainknak hirdettük meg azt a robotika szakkört, ahol Mindstorm EV3 robotokkal dolgoztunk. Tanulópáronként egy laptop és egy robot állt diákjaink rendelkezésére. A diákok hamar megtalálták a közös hangot, ügyesen szervezték meg a munkát maguk között. A grafikus EV3-G programnyelv használata egyszerű, és szemléletes, elősegítette a tanulók programozói kompetenciáinak fejlesztését. Szekvenciális szerkezetű programokat írtunk, a robotok motorjainak vezérlésével és a szenzorok programozásával ismerkedtünk, mellyel fejlesztettük diákjaink algoritmikus gondolkodását.


Képek az életképek/képgalériában.2018.06.28.

M&M’s komplex tehetséggondozó program tapasztalatai
NTP-KNI-17


Intézményünk az idei tanévben 2011 és 2014. után harmadszor is elnyerte az Akkreditált Kiváló Tehetségpont címet. A cím elnyerése révén is igyekszünk eleget tenni tehetségígéreteink sokoldalú fejlesztésének.
Az immár nyolc éve működő kreativitásfejlesztő szakkör ezt a célt tűzte ki maga elé Farkas Tímea és Babos Tamásné vezetésével.
A komplex tehetséggondozó program keretein belül évente változó témakör köré szervezzük a gazdagítást. Az idei évben a találmányok világába vezettük el tanítványainkat. Volt részük alkotásban, kísérletezésben, üzemlátogatásban, múzeumi foglalkozásban.

A beszámoló itt olvasható.2018.06.18.

SZAKMAI BESZÁMOLÓ
Székesfehérvári Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola
Magyar történelmi és kulturális kincsek nyomában, Horvátországban
2018.06.04-08.
Pályázati azonosító: HAT-17-01-2017-00831


1. nap (hétfő)

Nagybodolyán, az alig 60-70 fős kistelepülésen megtekintettük a csodálatos tájházat. A tájház a falu központjában található,szépen felújított parasztház.
A többségében magyarok lakta Kiskőszegen felmentünk a Bán-hegyre. A 27 méter magas partizánemlékmű által uralt magaslatról szép kilátás nyílik a Dunára, és a máig vitatott horvát-szerb határvonalra. Sipos Sándor úr beszélt a csoportnak Kiskőszegről és a környéken élő magyarságról.
Laskón látogatást tettünk az általános iskolában. Bemutatkoztak egymásnak a diákok, majd egy rövid műsort adtunk elő Székesfehérvárról, és egy dallal köszöntöttük vendéglátóinkat. Átadtuk ajándékainkat az iskola részére.
Délután a Kopácsi-Rét Nemzeti Parkba látogattunk. A helyi hagyományos építészeti elemeket felvonultató, mégis modern látogatóközpontban a nemzeti parkot bemutató kiállítást és kisfilmet tekintettük meg, majd a bürühidakon (fapallókon) sétát tettünk a mocsaras terület felett.
Ezután Kelet-Szlavónia magyar, német és horvát kulturális gyökerű Dráva parti városába, Eszékre látogattunk. Sétáltunk a hangulatos belvárosban és a nagy őrvárban, melynél 1849 februárjában szabadságharcunk legnagyobb magyar veszteséggel járó ütközete zajlott.


2. nap (kedd)

Városnéző sétára indultunk Zágrábban, Horvátország fővárosában. Meglátogattuk a Káptalandombon emelt székesegyházat. A Szent István kápolnában őrzik Szent László koronázási palástját. Itt nyugszik Erdődy Tamás, valamint az 1919-es újratemetés óta Frangepán Ferenc és Zrínyi Péter is. A Káptalandombi városrészből átsétáltunk a Felsővárosba (Gradac), megtekintettük a Jellasics-teret, valamint a Szent Márk-teret a Szent Márk templommal, rajta Horvátország és Zágráb címerével.

3. nap (szerda)

Délelőtt a Fiuméhez tartozó Tersattoba látogattunk. A Tersattoi Mária búcsújáró templom kápolnája magyar hadihajók emlékét őrzi. Felsétáltunk Tersatto várába, amelyet a Frangepánok építettek a 13. században.
Délután ismerkedtünk Fiume történelmi belvárosával, a korzón található Óratoronnyal, a kikötővel és annak magyar felirataival. A magyar időben épült a piac, a színház, és egyéb fontos épületek: a Kormányzói Palota, a Magyar Királyi Tengerészeti Hatóság épülete, az Adria-palota és az Adria Magyar Királyi Tengerhajózási Rt. székháza. Felkerestük a magyar feliratú kikötői bakokat és megkoszorúztuk Baross Gábor egykori közlekedésügyi miniszter emléktábláját.


4. nap (csütörtök)

A monarchia világa elevenedett meg a horvát tengerparton, hiszen Fiume (Rijeka) mellett Abbázia (Opatija) volt a magyar üdülőhely a Kvarner-öbölben. Felkerestük Gróf Andrássy Gyula miniszterelnök utolsó lakhelyét Voloskón, melyet emléktábla jelöl. Lovran ékszerdoboz óvárosában megtaláltuk azt a villát, ahol Feszty Árpád elhunyt. Mesebeli sétát tettünk az egész horvát tengerpart talán legszebb, legromantikusabb sétányán. Ez a híres Lungomare, amely 12 km hosszan húzódik, gyakran mélyen a sziklafalba vájva egészen Lovrantól Abbáziáig. A legpatinásabb monarchia korabeli épületek helyezkednek el a sétány mentén, a magyar uralkodó osztály hangulatos villáival. Abbázia minden villájához gazdag, sokszor nemesi származású magyar családok története fűződik, itt kezdtük sétánkat, felidéztük néhány család történetét. Felkerestük a Hotel Palace Bellevue-t, amely Markusovszky Lajos 1848-49-es tábori főorvos utolsó lakhelye volt.

5. nap (péntek)

Varasdra látogattunk, amely mintegy 200 évig Horvátország fővárosa volt. Városnézésünk során felkerestük az Erdődyek várkastélyát, majd tettünk egy sétát Európa talán legszebb barokk belvárosában. Megtekintettük a Megyeházát, a Draskovics Palotát, a székesegyházat és a gyönyörű városházát is. Utóbbi funkciójában a legrégebbi ilyen épület Európában.
A közeli Felsőzrínyifalván (Gornji Kuršanec) megkoszorúztuk azt a Zrínyi-obeliszket, amelynek eredetijét Csáktornyán, a Muraközi Múzeumban állították fel. Ismertettük és mérlegeltük Zrínyi Miklós tragédiájának körülményeit.
Végü Csáktornyán, a Zrínyiek sasfészkében tettünk sétát. A vár ma a Muraközi Múzeum otthona. A bejáratnál található "Zrínyi Péter búcsúja" emlékműnél felidéztük a Wesselényi-féle összeesküvés történetét, amely Zrínyi Péter és Frangepán Ferenc kivégzéséhez is vezetett.
További képek az Életképek/Képgalériákban.


2018.06.15.


2018.06.04.

II. VÖRÖSMARTYS SZAKMAI TÁBOR


Kedves 6. és 7. osztályosok! Már második alkalommal kerül megrendezésre a nagy sikerű VÖRÖSMARTYS SZAKMAI TÁBOR 2018. június 18-22. között. Itt megismerkedhettek különböző szakmákkal, kipróbálhattok számos munkafolyamatot. Ingyenes pályaorientációs szaktanácsadás tartunk képzett szakemberekkel és számítógépes programmal!

Mindenkit szeretettel várunk!
2018.05.31.

Tájékoztató anyagok a segélyhívószámok használatával kapcsolatban.


Az Országos Rendőrkapitányság Rendészeti Főigazgatósága azzal a kéréssel fordult a Köznevelésért Felelős Helyettes Államtitkársághoz, hogy a rendelkezésünkre  álló eszközökkel mozdítsuk elő a 112-es egységes európai segélyhívószámmal kapcsolatos tudnivalók minél szélesebb  körben  történő  terjesztését a köznevelési intézmények  tanulói számára. A levél letöltése.


1. Tájékoztató anyag alsó tagozatos tanulók számára az egységes európai segélyhívó szám használatával kapcsolatos tudnivalókról. Letöltés.

2. Tájékoztató anyag a felső tagozatos és középiskolás tanulóknak az egységes európai és a nemzeti segélyhívó számok használatával kapcsolatban. Letöltés.2018.05.23.

Kedves Leendő Elsős Szülők!

Korábban megküldött levelünk értelmében szeretettel várjuk Önöket a június 4-én, 17 órakor tartandó szülői értekezletre. Az alábbi linken gyermekük oktatási azonosítója nyomán tudomást szerezhetnek az osztályba sorolásukról.

Üdvözlettel: Az iskola vezetősége2018.05.04.

A 2018/19-es tanévre vonatkozó étkezéssel kapcsolatos tájékoztató.

A tájékoztató itt olvasható.

Elérhető még a honlapon a Közérdekű információk/Étkeztetés, menza alatt a SZIK tájékoztató levele címen.

2018.04.26.

Alapműveleti Matematika Verseny 2018. - eredmények


Az eredmények letölthetők innen.


Kedves Hölgyem/Uram!


Felhívjuk figyelmét arra, hogy a Logiscool alapítványa, a Digitális Tudásért Alapítvány és a digitaliscsalad.hu által megrendezésre kerülő  „Nagy Digitális Kaland” digitális csapatverseny jelentkezési határideje május 2-án, szerdán délben lejár.
Továbbra is szeretettel várjuk a 3-4. és 5-6. osztályos 3 fős diákcsapatok jelentkezését!
A verseny országszerte több helyszínen, de egy időpontban, május 11-én 14:30-kor indul. A csapatoknak egy órája lesz, hogy a digitális világgal, a logikus, algoritmikus gondolkodással, az internetbiztonsággal kapcsolatos izgalmas, játékos küldetést online teljesítsék. Programozási tudásra nincs szükség a feladatok megoldásához.

Székesfehérváron 2 helyszínt biztosítunk:

   Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola ebédlője, vagy
Széna Téri Általános Iskola tornaterme

Mellékelten küldjük a verseny szórólapját és a versenyszabályzatot.


Kérjük továbbítsa az információkat az osztályfőnökök, informatikai tanárok részére is, akiket megkérnénk a verseny rövid bemutatására és a 3 fős csapatok szervezésére, csapatonként egy gyermek lehet a Logiscool tanulója.
A verseny helyszínein a Vodafone biztosítja az internet hozzáférést a csapatoknak, támogatásuk nélkül nem jöhetett volna létre a verseny.

Bővebben információt és a jelentkezési adatlapot az alábbi oldalon találnak:


www.nagydigitaliskaland.hu                  


Reméljük, minél több diákjuk részt vesz ebben az izgalmas és hasznos kalandban!


Üdvözlettel:
Weizengruber Edit
Iskola koordinátor, Logiscool Székesfehérvár
hello.szekesfehervar@logiscool.com | +36203275552
www.logiscool.com/hu/schools/szekesfehervar | 8000 Székesfehérvár Szabadságharcos út 59. 3. emelet
Kedves Leendő Elsősök Szülei!

Tájékoztatásul itt közöljük  a 2018/19-re felvett elsősök adatait.
Szeretettel várjuk Önöket a 2018. június 4-én 17 órakor tartandó szülői értekezletre.
A tanulók osztályba sorolását a későbbiekben tesszük közzé!


A felvettek, azonosítóval megtekinthetők itt!


Vezetőség


2018.04.24.

Kedves Szülők!

Tájékoztatom Önöket arról, hogy az etika/ hit és erkölcstan tantárgy kapcsán minden év május 20-ig van lehetőségük a korábban megadott nyilatkozatuk módosítására.
Kérem, aki a 2018/2019-es tanévtől a jelenlegitől eltérő módon szeretné gyermekét erre a tantárgyra járatni, szíveskedjék az itt letölthető nyomtatványt 2 eredeti példányban kitölteni és az osztályfőnöknek eljuttatni a megadott határidőig.

A nyomtatvány letöltése.


Székesfehérvár, 2018. április 24.

Az iskola vezetősége2018.04.23.2018.04.18.

IV. Csapatcsata a Telekiben


Városi Matematika Csapatverseny a Székesfehérvári Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola Sziget utcai Tagintézményében.
A 3. és 4. osztályos tanulók számára meghirdetett megmérettetés célja a kompetenciaalapú tanulás, a kooperatív képességek fejlesztése, a tehetséggondozás, a csoportmunka az együttdolgozás élményén keresztül.  


A városi tv felvétele az eseményről.

Eredmémyek:
A Felsővárosi Általános Iskolában volt a LÜK-bajnokság kistérségi fordulója szerdán.Az országos LÜK-bajnokság kistérségi fordulóját tartották szerdán délután a Felsővárosi Általános Iskolában. A logikai, magyar nyelvi és matematikai feladványokat 45 perc alatt kellett megoldaniuk a tanulóknak. Az országosan tízezer gyermeket megmozgató bajnokság Székesfehérváron is népszerű, négy-öt iskolából is érkeztek nevezések. Iskolánkat három 4.b osztályos tanuló képviselte.

Eredményeik:
Farkas Dorottya I. helyezés
Simon Laura II. helyezés
Dombi Maja Boglárka III. helyezést ért el.

Gratulálunk!


2018.04.16.Megjelent az iskolaújság új száma.  Ha, ide kattintasz, akkor megtekintheted azonnal.


2018.04.10.

Szakmák Éjszakája - kilenc fehérvári intézményben várják a diákokat


Április 13-án ismét lesz Szakmák Éjszakája, a rendezvényhez a Székesfehérvári Szakképzési Centrum 10 tagintézménye - köztük 9 fehérvári - csatlakozik 77 programmal. A Szakmák Éjszakáján nem csak színes és szórakoztató programokat, hanem lehetséges életutakat kínálnak, hiszen a diákok egy éjszaka alatt végigjárhatják a szakképző iskolákat. Részletes program a cikkben!
További információk: http://szakmakejszakaja.szfszc.hu/


2018.03.27.

Általános iskolai beiratkozás 2018/2019-es tanévre.
Beiskolázási plakát.

Kedves Szülők!

Értesítjük az érintett szülőket, hogy a 2018/2019. tanévre történő általános iskolai beíratásokra az alábbi időpontokban kerül sor:


  2018. április 12. (csütörtök) 8.00 órától 19.00 óráig
  2018. április 13. (péntek) 8.00 órától 19.00 óráig


Tanköteles gyermekét a szülő köteles a lakóhelye, ennek hiányában tartózkodási helye szerinti illetékes vagy a választott iskola első évfolyamára beíratni. Az első évfolyamra történő beíratáskor a gyermek személyazonosítására alkalmas, a gyermek nevére kiállított személyi azonosító és a lakcímet igazoló hatósági igazolványt, az iskolába lépéshez szükséges fejlettség elérését tanúsító igazolást kell bemutatni és a közös szülői felügyeleti jogról szóló nyilatkozatot kitöltve vinni!

A felvételről első fokon az iskola igazgatója dönt, elutasítás esetén a fenntartó hivatott a felülbírálati kérelmet elbírálni.


A körzetek listája megtekinthető a http://www.kormanyhivatal.hu/hu/fejer/hirdetmenyek/hirdetmeny-a-fejer-megyei-kotelezo-felvetelt-biztosito-altalanos-iskolak-2018-2019-tanevi-felveteli-korzeterol-tovabba-a-pedagogiai-szakszolgalatot-ellato-intezmeny-mukodesi-korzeterol.

Intézményünk esetében a Sziget utcai épület titkárságán zajlik a beiratkozás!
(8000 Székesfehérvár, Sziget u.1.)


Beíratással kapcsolatos teendők és nyomtatványok letölthetők egyben!


2018.03.27

Mezei futás a Palotavárosi tavaknál - április 5-én lesz a megyei döntő

Kedden délután a Palotavárosi tavaknál rendezték a tanév Városi Atlétika Mezei Futás Diákolimpia döntőjét – idén is több száz gyerek részvételével. A versenyen három korcsoportban indulhattak a fiúk és a lányok, akik közül a legjobbak a megyei döntőben, április 5-én állhatnak rajthoz.
Mészáros Attila alpolgármester köszöntötte a versenyzőket, és megköszönte a diákoknak, hogy a szeles idő ellenére ilyen sokan neveztek a megmérettetésre. Köszönetet mondott a felkészítő tanároknak és a kísérőknek, majd balesetmentes és eredményes versenyzést kívánt a délután
hoz. Iskolánk is képviseltette magát a versenyen.

            

2018.03.08.

A Teleki nyerte a kosárlabda diákolimpia városi döntőjét

Az Alba Regia Sportcsarnokban rendezték a fiú IV. korcsoportos kosárlabda diákolimpia városi döntőjét. A Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola a Tóvárosi Általános Iskolával csapott össze és simán nyerte a döntőt. (Lengyel Botond, Botorcu Botond, Varga Bertalan, Bankó Balázs, Maár Levente, Simon Benedek, Finy Ágoston, Finy Barnabás, Wágner Botond, Kovács Ákos, Balla Máté, Márton Csanád, felkészítők: Fekete Csilla és Cseke Lászlóné) A mérkőzéssel idén is Bogár Pálra az Alba Regia Építők legendás játékosára, edzőjére, Európa-bajnok kosárlabdázóra emlékeztek.Mészáros Attila alpolgármester köszöntötte a IV. korcsoportos diákolimpiai döntő résztvevőit az Alba Regia Sportcsarnokban. Székesfehérváron a kosárlabda a legnépszerűbb sportágak között van, hagyományai és eredményei is köteleznek, ezért öröm látni, hogy a  fiatalok között is sok a tehetség. A döntő után ünnepélyes eredményhirdetés következett, az érmeket Östör Annamária egészségügyi és sporttanácsnok, valamint Simon Balázs, az Alba Fehérvár kosarasainak ügyvezető igazgatója adta át a gyerekeknek.2018.03.02.

Tizennégy Fejér megyei diák vehet részt a Zrínyi matekverseny országos döntőjén

A Zrínyi Ilona Matematikaverseny Fejér megyei fordulójának ünnepélyes eredményhirdetésére került sor pénteken a Hétvezér Általános Iskolában. A versenyen öt város kilenc iskolájának 1700 tanulója vett részt, a pénteki ünnepségen a legeredményesebb 130 diák kapott jutalmat. A régióból a legeredményesebb hat osztályos gimnázium a Teleki Blanka Gimnázium, a legeredményesebb általános iskola pedig a Hétvezér Általános Iskola lett.
A csapatversenyt a 2., 3., 4., 5. és 6. évfolyamon is a Hétvezér Általános Iskola nyerte, a 7. és a 8. évfolyamon a Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola, a 9. és 10. évfolyamon a Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium, a 11. és 12. évfolyamon pedig ismét a Teleki bizonyult a legjobbnak.
Horváth Eszter 2.c osztály VI. helyezés, felkészítő tanára: Erdélyi Éva
Kövesi Zénó 4.b osztály IV. helyezezés, felkészítő tanára: Haászné Borsos Veronika
Simon Laura 4.b osztály VIII. helyezés, felkészítő tanára:
Haászné Borsos Veronika

Nyári táborok


Idén ismét megszervezi a Városgondnokság a várossal közösen a napközis és bentlakásos táborokat, amelyeknek az időpontját a mellékelt dokumentum tartalmazza. A dokumentum itt olvasható és letölthető.
Amennyiben bármilyen kérdésünk merülne fel, keressenek nyugodtan.
Segítségüket nagyon szépen köszönöm!

Üdvözlettel, Habi Sándor kontroller

Elérhetőség: mobil: +36/70/654-8701   tel: +36/22/202-202/256
Székesfehérvár Városgondnoksága Kft.
8000 Székesfehérvár, Szent Vendel u. 17. A


2018.03.01.

Egy hete nyílt ....

...intézményünk rajztanára, Danka Attila ON LINO című tárlata a Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár kiállítótermében. Decemberben egyedi grafikáit láthattuk iskolánk aulájában, most sokszorosított grafikai munkáit, linó- és fametszeteit ismerhetjük meg.A barátságtalan téli időjárás ellenére a kiállítás sok érdeklődőt vonzott. A kép bal oldalán Szikra János költő, a megnyitó pillanatai előtt.Iskolánk egykori diákja, Fóris Zsófia hegedűjátéka elvarázsolta a közönséget.
(Fotók: Ambrus Tibor)
A tárlat megtekinthető március 25-ig, az intézmény nyitvatartási idejében.
https://www.feol.hu/kultura/helyi-kultura/danka-attila-kiallitasa-felfedezes-erejevel-hat-2225733/


2018.02.22.

Iskolánk eredményei a Bólyai Természettudományi Csapatverseny körzeti fordulójában:
"Az összedolgozás képessége az egyik legnagyobb érték az életben."3. osztály I. helyezett
Okos Sóskák
: Biczó Bence, Képli Dávid, Kondás Hargita, Kis Levente
Felkészítő tanár: Bardon Anita4. osztály  V. helyezett
Szigetlakó tücskök
: Csuti Levente, Somogyi Luca, Szekeres Xénia, Tóth András
Felkészítő tanár: Babos Tamásné5. osztály III. helyezett
MKLFT
: Firnicz Zalán, Herbert Krisztián Zsolt, Janus Demeter, Kiss Marcell
Felkészítő tanár: Ráczné Kálmán Anikó


2018.02.14.2018.01.25.

Nem először kalandoztak a természettudomány birodalmában az általános iskolások Székesfehérváron.A résztvevő hetedik osztályos diákok ezúttal is több körben mérték össze tudásukat és kreativitásukat a természettudományos témákban, melyeknek középpontjában a kettes számrendszer állt. A feladatok között volt, hogy kollázst vagy videókat kellett figyelniük, sőt a biológiai tudásuk is elkélt, amikor az iskolaépületen elhelyezett webkamerán keresztül – több napon át – egy madáretetőt kellett figyelniük, kifotózva onnan az azt látogató madarakat.
A nagyjából kétórás versenyt előadások is színesítették, amelyre a házigazda székesfehérvári Vasvári Pál Általános Iskola tanulói készültek. A hét csapatból összesen öten jutottak a márciusi döntőbe: a fehérvári Teleki Bitvadászok, a Tóvárosi Királykák, a Zentai úti Einstein, valamint a házigazda Vasvárisok közül a Griffendél csapat. Mellettük a tavalyi győztes soponyai általános iskola diákjai is ott lesznek a döntőben.


2018.01.22.

Nyílt órák.


Kedves Szülők!

Leendő elsős szülők számára három héten keresztül tesszük lehetővé, hogy bepillantást nyerjenek intézményünk munkájába.
Szeretettel várunk előzetes bejelentkezés után minden érdeklődőt!


A nyílt órák beosztása itt tekinthető meg.

Az iskola vezetősége


2018.01.18.

Tájékoztató az egységes középiskolai írásbeli felvételi vizsgáról - 2018. január 20. szombat

Helyszín: Teleki Balanka Gimnázium és Általános Iskola
8000 Székesfehérvár, Budai út 7.

A részletes tájékoztató itt olvasható.


2018.01.15.

Véradó toborzó

A véradásra érkező szülők, nagyszülők, szomszédok és mindenki, aki vért szeretne adni ezen a napon az iskolában, feliratkozik egy osztály oszlopába, majd a véradás végén a legtöbb véradót toborzó osztály 2 db tortában részesül a véradást követő napokban. Ez a kezdeményezés már több iskolában is kitűnően működik Fejér megyében.
Célunk, a véradás a fontosságának üzenete.


Köszönjük a segítségüket.
Magyar Vöröskereszt Fejér Megyei Szervezete
2018.01.12.

"Örömmel tesszük közzé iskolánk ezévi Nyitogató újságát, melyet leendő elsőseink gondviselőinek figyelmébe ajánlunk. Köszönjük diákjainknak, hogy színes, tartalmas fogalmazásaikkal gazdagították a kiadvány oldalait!

Jó lapozgatást kívánunk!"


A kiadvány itt olvasható.


2018.01.10.

Szigetlakók

Karácsony előtt a 4.a osztály egy hetes újságíró projektet valósított meg. Ez idő alatt megismerkedtek az újságíró szakma részleteivel, az újság felépítésével, rovatokkal, a szerkesztőség feladataival. Ezek után nekiláttak saját újságjuk megírásnak. Az osztály minden tanulója részt vett a munkában. Mindenki olyan jellegű cikket írt, ami közel állt az érdeklődési köréhez, a hobbijához. Lektorálás után a tanító néni segítségével érte el végleges formáját az osztály újságja, aminek a Sziget-lapok nevet adták.Az elkészült újságot itt olvashatjátok.

2018.01.03.Megjelent az iskolaújság új száma.  Ha, ide kattintasz, akkor megtekintheted azonnal.


2017.12.22.


2017.12.16.Pályaválasztás előtt.


Ez a címe annak a tájékoztatónak, amit minden évben megjelentet a Fejér Megyei Kormányhivatal. A hivatal Társadalombiztosítási és Foglalkoztatási Főosztálya a pályaválasztásban érintett 7-8. osztályosok és családjuk számára szeretne információt nyújtani az iskolaválasztáshoz, hiszen ez a döntés akár a gyermekek jövőjét is meghatározhatja. A környezettudatosság jegyében tavaly először nem került nyomdába a könyv, de ingyen bárki elérhette a világhálón.
A letölthető kiadványban a középfokú oktatási intézmények tájékoztató anyagai olvashatóak, melyekből egyebek mellett információt szerezhetnek a diákok az induló szakokról, a képzések jellegéről.
17 fehérvári, 8 egyéb (Veszprém és Fejér megyei) iskola mutatkozik be az oldalakon, a Pályaválasztás előtt 2018. című tájékoztató könyv ingyen letölthető itt:


A Pályaválasztás előtt 2018. kiadvány letöltése.


2017.12.11.

Tisztelt Szülők!

Kérem,  jelezzék az alábbi linken
https://urlapkeszito.hu/urlap/sb8yo1
a téli szünetet megelőző utolsó tanítási napon kérnek-e felügyeletet gyermeküknek.


Vezetőség.

2017.12.07.


2017.12.01.

A diákönkormányzat szervezésében 2017. december 1-én 17.00 - 20.30 óráigMIKULÁS disco lesz a felső tagozatos diákoknak.


2017.11.28.

FOGADÓÓRA

2017.12.04.  17 órától az 1-8. osztály részére.

A fogadóórára jelentkezés, és időpontfoglalás itt.


2017.11.27.

Nyolc iskola diákjai vívtak versenyt a diákolimpia városi döntőjében

A városi diákolimpia döntőjének adott helyet szombaton délelőtt a Tóvárosi Általános Iskola tornaterme. A házigazda Tóvárosi mellett a Vasvári, a Vörösmarty, az István Király, a Felsővárosi, a Teleki, a Munkácsy és a Kossuth iskolák csapatai jutottak be a fináléba, ahol többek között pókjárásban, várfoglalóban, szlalom kézilabdában és labdahordásban is összemérhették ügyességüket a diákok. Iskolánk csapata a IV. helyezést érte el. Gratulálunk!2017.11.13.

Rajzpályázat.

Rajzold le, hogyan tudnánk örömet szerezni a rászoruló gyerekeknek, hogy az ő ünnepek is teljes legyen! Hozd el az elkészült rajzodat 2017. december 2-án a Székesfehérvári Diáktanács adventi napjára, ahol sok érdekes program vár!

A pályázat részletes leírását itt olvashatod.2017.11.09.

A tízezredik látogatót köszöntötték csütörtökön a Seuso kiállításon

A tízezredik látogatót köszöntötték csütörtökön reggel, nem sokkal nyitás után a Seuso-kincs kiállításon. Etl Eszter, a Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola nyolcadikos tanulója osztályával együtt nézte meg a páratlan műkincseket.

    

   A Seuso-kincs kiállítás november 19-ig minden nap 8.00-22.00 óra között tart nyitva a múzeum Dísztermében.
2017.11.07
.

Nyílt tanítási órák


Kedves Szülők!

Az alsó és felső tagozaton november 14-15-16-án nyílt tanítási órák lesznek
az iskolánkba járó tanulók szüleinek, nem a jövendő elsősöknek. Ők majd egy későbbi időpontban kapnak lehetőséget, hogy megismerjék iskolánkat.

Az órákról részletes információt itt olvashat.


Nyílt órák 14-én.                           Nyílt órák 15-én.                             Nyílt órák 16-án.


2017.10.25.

Tisztelt Szülők és Gyerekek !

Iskolán
k 2018/2019-es beiskolázási és felvételi tájékoztatóját olvashatja.

6 osztályos gimnázium
Nyílt nap: 2017. november 13.
A nyílt napra kérjük gyerekét is hozza magával!

Beiskolázási tájékoztató4 osztályos gimnázium
Nyílt nap: 2017. november 13.
A nyílt napra kérjük gyerekét is hozza magával!

Beiskolázási tájékoztató


2017.10.24.

Code Week - tanárok az Aba Innovár Digitális Élményközpontban

1. Iskolánk lelkes és digitalizációra nyitott pedagógusai részt vettek az alábbi pedagógusoknak tartott továbbképzésen:
A Code Week - Programozás Hete jegyében az Alba Innovár Digitális Élményközpont a székesfehérvári pedagógusok számára két olyan programot kínált, amelyeken megismerkedhettek a digitális élményközponttal és az iskolások számára kínált foglalkozásokkal, technológiákkal.

A program során az Alba Innovár Digitális Élményközpont munkatársai bemutatták a központ szolgáltatásait, pedagógiai koncepcióját. A pedagógusok ki is próbálhatták a digitális eszközrendszer bizonyos elemeit.

 

2. A Code Week 2017 programozási hét keretében a 4.b osztályos tanulók a kódolás alapjaival ismerkedtek meg a PanicLab kártyák segítségével, mellyel koncentráció, reakciókészség és memória is hatásosan fejleszthető.

 2017.10.21.

Megérkezett Párizsból a Teleki Blanka Emlékfutás

Teleki Blanka halálának 155. évfordulója alkalmából Párizsból, Teleki Blanka sírjától indultak a váltófutással a telekisek. Huszonnégy futó és tizenhat kerékpáros tette meg Párizstól Fehérvárig az összesen 1660 kilométeres távot. Szombaton délben érkeztek meg Székesfehérvárra.

    


2017.10.19

Code Week 2017

Neszmélyi Emil hegymászó

Ismeretterjesztés gyerekeknek. Fontos, hogy úgy tanítsuk őket, hogy a céljaik megtalálásában és megvalósításban is példát kapjanak. Ezért fogadok el rendszeresen felkéréseket iskoláktól. Ezúttal Fehérváron a Telekibe látogattam, örömmel mentem. A közönségem ezúttal 120 főnyi hetedikes és nyolcadikos diák volt tanáraik társaságában. Mindenki remekül szórakozott és eközben bővítette ismereteit. Bevallottan a tanárok is. Köszönöm a meghívást.

Hajrá Székesfehérvár!Robot csámborgás a Telekiben


A robotika egy szeletével ismerkedtek a Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola kisdiákjai. A cél az algoritmikus gondolkodás fejlesztési lehetőségeinek bemutatása volt.
1. A Code Week 2017 programozási hét keretében az 1.a osztályos tanulók a kódolás alapjaival ismerkedtek meg Cody Roby kártyák segítségével. A Cody & Roby a DIY ( Do It Yourself = csináld magad) játékok új sorozatának a neve, amely a legegyszerűbb módja annak, hogy a gyermek bármikor elkezdjen játszani a kódolással és a robotikával számítógépek, tablettek vagy okostelefonok nélkül. Roby olyan robot, aki végrehajtja az utasításokat, Cody egy kódoló, aki utasításokat ad. Roby egy cipősdobozból kialakított robot, Cody pedig a gyerekek maguk voltak. Kezdetben csak három utasítás van: előre lépni, balra fordulni és jobbra fordulni, majd kiegészítettük a hátrafelé lépéssel is. Minden utasítás egy kártyán levő nyíllal ábrázolódik, melyhez színkódokat is kapcsoltunk. A játék során Cody kiválaszt egy kártyát, és átadja Robynak, aki ennek megfelelően egy 5x5- ös táblán mozog. Nincs szükség technikai eszközökre. Roby és Cody csak a játékosok által játszott karakterek.

https://photos.app.goo.gl/AbeJYoopMVjaBWUa2


2. A Code Week 2017 programozási hét keretében az 1.a osztályos tanulók Kutasi László informatikus apuka segítségével a számítógép történetével, felépítésével, az életünkben betöltött szerepével ismerkedtek meg játékos foglalkozás keretében. E mellett a háztartásban megtalálható technikai eszközökben betöltött szerepükről is hallhattak a gyerekek. Például megismerkedhettek a robotporszívó működésével. Láthatták még a Code Bug (kód bogár) és a színkör működését is. A CodeBug egy aranyos, programozható és hordozható eszköz, melyet egyszerű programozás és elektronikus koncepciók bevezetésére terveztek. Ez a kis szerkezet sok kódolt feladat elvégzésére is képes LED kijelző felvillantásával. Blockly-alapú online programozási felületen a szoftver alkalmazását is kipróbálhatták.

https://photos.app.goo.gl/15nGjt35Efwnedd13


3. A Code Week 2017 programozási hét keretében az 1.a osztályos tanulók saját robotjaik működését mutatták be társaiknak. Az alsós korosztályban jó választásnak tűnnek a programozható játékok, mert ezek olyan tárgyi eszközök, amelyekkel a gyerekek közvetlenül manipulálnak, miközben valós körülmények között serkentik a problémamegoldó képességüket. Mio, a kedves kis robot egyszerű parancsokkal könnyedén programozható, a kicsik tér-irány érzékelését és az előregondolkodás képességét fejleszti.

https://photos.app.goo.gl/bUbFxH31LaW7IP7x1

4. Iskolánk 8 alsó tagozatos csoportja ( 1.a, 1.b, 2.a, 2.c, 3.c, 4.a, 4.b, 4.c) is részt vett a Robotcsámborgás nevet viselő projektben, amelynek célja az algoritmikus gondolkodás kisiskoláskori kialakításának segítése a robotika alkalmazásával. Fári János, a Robotcsámborgás atyja tartott bemutatót iskolánkban. Játékos, gyerekbarát kivitelű robotokon keresztül ismertette meg tanulóinkkal az algoritmikus gondolkodást, a tér-irány érzékelését és az előregondolkodás képességét.

https://photos.app.goo.gl/nkOAdaC8JNRvrULC3
https://photos.app.goo.gl/Bi9scOAwNCU6TpBf2


5. Iskolánk motivációs vendégelőadója volt dr. Neszmélyi Emil, akinek sikerült megmásznia a Mount Everestet a rendkívüli technikai képzettséget igénylő északi irányból. Minden fejben dől el! előadásában nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy az agyunkat miként tudjuk az életben maradáshoz átprogramozni, kódolni a kapott információkat. Iskolánk 7. és 8. évfolyamos tanulói nagy érdeklődéssel és figyelemmel hallgatták végig. Az előadó mondanivalója a továbbtanulásra való felkészülésben is segítheti őket.

https://photos.app.goo.gl/QerS1dIQNyKxPgI32


6. Az 5.b osztályosokkal ma a kódolás következő szeleteivel foglalkoztunk: titkosírás, rejtjelezés, kódolás, dekódolás, számrendszerek, és a blockly-games.appspot.com oldal segítségével betekintettünk a programozás világába.

https://photos.app.goo.gl/gCQxZQZX1aZqZzBt1


7. A 7.c osztály tanulói az Aba-Novák kiállításhoz szervezett múzeumpedagógiai foglalkozáson a kódolás és a művészet kapcsolatát keresték. A kép, az alkotó mondanivalója, üzenet a látogatónak.

- Biztos, hogy jól érted? Mit üzent? Te hogyan kódoltad?
Tette fel számukra a kérdést a foglalkozásvezető.

https://photos.app.goo.gl/lU80JyvUr3oF3C3U2

8. Bognár Bálint programozó matematikus, a Graphisoft szoftverfejlesztője, pályaorientációs beszélgetésre hívta az informatika iránt érdeklődő 7-8. osztályosokat. Színes előadásában beszélt a programozók életéről, a szoftverfejlesztés fontosságáról, és a programozás jövőjéről.

https://photos.app.goo.gl/mLTf1hAgi7Csk56R2


TelekifutásKedves Szülők!

2017. október 21-én emlékezük meg iskolánk névadójáról, Teleki Blankáról. Ez a szombat tanítás nélküli munkanap (március 28-a szünet lesz) két programlehetőséget kínálunk:

1. A megemlékező műsor
9:45 órától ünnepi megemlékezés az iskola aulájában (megjelenés telekis pólóban). A műsor után a Várkörúton, valamint a gimnázium udvarán várjuk a Párizsból hazaérkező futókat (tanári kísérettel).

2. Csatlakozás az emlékfutáshoz
A befutókhoz 3 helyen csatlakozhatnak az érdeklődők, és velük együtt tehetik meg a hátralevő távot. Tanulóink szülői kísérettel érkezhetnek a következő csatlakozási pontok valamelyikére:


* az Új Csóri útra, a Kertész Csárdához (kb. 11:30 órakor)
* a szárazréti körforgalomhoz (kb. 11:45 órakor)
* a Zichy liget Mészöly Géza utcai sarkához (kb.11:50 órakor)


Kérjük a kedves szülőket, hogy az alábbi linken jelöljék be, gyermekük melyik programon kíván részt venni, továbbá azt is, hogy a felhívásban leírtak szerint élni kívánnak-e a regisztrációval! (A póló névre szóló átvétele miatt fontos!)

link:


Az emlékprogram kb. 13 óráig tart, melyet a gimnázium udvarán közös ünnepléssel fejezünk be.
Az alsósok és a szülői engedéllyel nem rendelkező felsős tanulók a tanáraik kíséretében visszajönnek a Sziget utcai intézménybe.
A felsősök szülői engedéllyel egyedül távozhatnak a gimnáziumból.

További információk a https://www.facebook.com/telekirun2017/?fref=ts oldalon olvashatók.


Székesfehérvár, 2017. október 3.


                                                                                           Tisztelettel: Vezetőség

2017.10.05.

Mécsesek gyúltak

Iskolánk 5.b osztálya látogatást tett a Székesfehérvár Helyőrségtörténeti Emlékgyűjteményben az aradi vértanúk emléknapja alkalmából. A város katonai életét bemutató kiállítás megtekintése előtt Pogány Gábor Benő szobrász Az aradi 13 című műve segítségével idézték fel a honvédő hősök emlékét.2017.10.05.

Állatok világnapja

Október 4-én az állatok világnapján iskolánk vendégei voltak kedvenceitek. Az alsó tagozatos tanulók rajz- és kézműves kiállítással készültek a jeles napra. Az osztályokba beköltöztek a kisállatok, majd délután közös játékkal, énekkel folytatódott a nap. Reméljük, hogy a vendégként érkezett kutyák, cicák, nyulak, madarak és a többi kis kedvenc is jól érezte magát nálunk!Az esemény további képei az Életképek/Képgalériában tekinthető meg.

2017.10.02.

"Tájoló", hogy könnyebb legyen a választás

Pályaválasztást segítő programon vettek részt iskolánk 7-8. osztályos tanulói a 25 éves H.T.M. ZRT-nél. A tanulók betekintést nyertek a korszerű forgácsoló és szerszámkészítő és gyártó technológiákba. A programot a FMKIK támogatta.
2017.10.02.

ÉVKERÉK 2017. – Harmadik forduló

Diákjaink idén immár második alkalommal vesznek részt a székesfehérvári Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár által, a Fehérvári Hagyományőrző Íjászegyesület, a Gáspár Attila Zöld Kerekasztal Egyesület és a Gaja Környezetvédő Egyesület szakembereinek bevonásával szervezett ÉVKERÉK rendezvénysorozaton. Az izgalmas és tartalmas programokkal eltöltött szombati napot csapatunk a forduló 2. helyén zárta.


2017.09.29.

Porból vár – játékok

A fenti címmel látható kiállítás intézményünk rajztanára, Danka Attila grafikusművész munkáiból a Székesfehérvári Németh László Általános Iskola aulájában. A tárlat megtekinthető 2017. szeptember 15. és október 6. között.


2017.09.27.

Székesfehérvár legmobilisabb kisdiákjai jártak szerdán a Városházán

Az Európai Mobilitási Hét zárónapján rendezett Autómentes Napra meghirdetett „2017 Legmobilisabb Osztálya” címért versengő három legeredményesebb osztályát fogadta a Városházán, szerdán délután Székesfehérvár polgármestere. A végeredmény kihirdetésére is a Díszteremben került sor, hiszen a gyerekek nem tudhatták előre a végső sorrendet.A versengésen első helyezést ért el a Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola 5/c osztálya, második lett a Talentum Református Általános Iskola 4. osztálya és bronzérmet szerzett a Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola 4/a osztálya.
2017.09.25.

T(ob)ORZÓ


Iskolánk aulájában T(ob)ORZÓ címmel látható kiállítás. A rajz szakkörösök 2015-16. tanévi munkáiból válogatott tárlat szeptember 6. és szeptember 28. között tekinthető meg.

   


2017.09.20.


2017.09.19-20.

"Szigeti veszedelem"

A Katonai Emlékparkban Pákozdon került megrendezésre iskolánk honvédelmi és hazafias nevelését segítő projektnap. Öt témakörban tíz helyszínen hallgattak előadást, vagy vettek részt a bemutatón vagy vetélkedőn az alsós és felsős diákok és osztályfőnökeik.
További képek az Életképek/Képgalériák-ban.

2017.09.18

Iskolánk tanulói részt vettek a "TeSzedd! Önkéntesen a tiszta Magyarországért" akcióban.Alsó tagozatos tanulóink és a felső tagozatos tanulók egy része tisztította meg a szeméttől iskolánk közvetlen és tágabb környezetét. Szeptember 15-én az osztályok tanítóik, tanáraik vezetésével járták a környéket és gyűjtötték össze a szemetet.   


2017.09.08.

SZÜLŐI ÉRTEKEZLETEK

2017.09.11. Szülői értekezlet az 1-2. osztály részére.
2017.09.12. Szülői értekezlet az 3-4. osztály részére.
2017.09.13. Szülői értekezlet az 5-8. osztály részére.

2017.09.05

A témahét keretén belül iskolánk 7. osztályos tanulói az Alba Innovárba látogattak. A gyerekek nagyon nyitottak a digitalizációra – mondta el Dr. Főző Attila László, vezető  oktató. – Igyekszünk úgy vezetni a foglakozásokat, hogy az kevésbé hasonlítson egy tanórához. A mai napon például sok matematika és fizika is volt a problémamegoldásnál, de ha ezeket a szavakat kimondtuk volna, egészen más hangulatú lett volna az óra.


Az Alba Innovárban 6-7 különböző foglalkozástípussal készültek, amik között azonnal tudnak váltani, attól függően, hogy éppen milyen csoport érkezik. A gyerekek is jó visszajelzéseket adtak a szünetekben, egyelőre tehát úgy tűnik, hogy jó úton jár a fehérvári digitális élményközpont.


2017.09.04.

Az évvégi felirat
verseny szavazásának győztesei:
Alsó tagozat: 2.a, jelenlegi 3.a osztály.
Felső tagozat: 7.d, jelenlegi 8.d osztály.


2017.08.28.

TANÉVNYITÓ ÜNNEPÉLY


Ünnepélyes tanévnyitó Időpontja:  2017. szeptember 1. péntek 7.45 óra
Helye:       Székesfehérvári Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola -Aula
8000 Székesfehérvár, Sziget u. 1.
Gyülekező helye, ideje:  Sziget u. 1. ( minden osztály a saját tantermében), 7,30 órakor
A tanévnyitó ünnepélyen a következő osztályok vesznek részt:
    1. a osztály teljes létszámmal
    1. b osztály teljes létszámmal
    1. c osztály teljes létszámmal
    Kottabűvölő kórus valamennyi tagja telekis sállal illetve nyakkendőben
A felsorolt osztályok tanulói és az énekkarosok  a tanévnyitóra ünnepi öltözetben jelenjenek meg.( fehér ing/blúz, sötét alj/nadrág,)

Székesfehérvár, 2017. augusztus 28.

            Vezetőség


2017.08.28.

Menzabefizetés


Időpont: 2017.08.28-29.

Gimnázium (Budai u. 7.): 7.00 - 15.00

Általános Iskola (Sziget u. 1.): 7.00 - 16.00


 
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz