Hírek, aktualitások - Sziget utcai Tagintézmény - UNREGISTERED VERSION

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Hírek, aktualitások

2018/2019-es tanév
----------------------------------------------------------------------

2018.11.09.

6. osztályosok figyelem!

A Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola magyarból és matematikából felvételi konzultációt szervez. A konzultációk helye: Székesfehárvár, Budai út 7. (A Teleki főépülete.) A konzultációs foglakozásokra 2018. november 23-ig lehet jelentkezni.


MAGYAR (Anyanyelvi felkészítés)

Ingyenes konzultációs foglalkozásokat hirdetünk magyar nyelvtanból 1
-1 alkalommal. A  tematika minden alkalommal ugyanaz. A tanulókat a feliratkozás sorrendjében fogadjuk.

1.
alkalom (maximum 24  fő)
Időpont: 2019. január 14. (hétfő) 15.00-16.30

Jelentkezés.


2. alkalom (maximum 60 fő)
Időpont: 2019. január 15. (kedd) 15.00-16.30

Jelentkezés.


MATEMATIKA

Ingyenes konzultációs foglalkozásokat hirdetünk matematikából 3 alkalommal szerdai napokon.  A foglalkozások egymásra épülnek, a tematika minden alkalommal más-más. A tanulókat a feliratkozás sorrendjében fogadjuk.
Az első időpont:      2018. november 28. (szerda), 15.00-16.30 (maximum 100 fő).
Jelentkezés.


2018.10.29.

A Székesfehérvári Szakképzési Centrum tagintézményeinek képzési kínálata 2019/2020-as tanévre.

A dokumentum tartalmazza a tagintézmények szakmai kínálatát és a nyílt napok időpontját.

A dokumentum megtekinthető itt.

018.10.19.


Tisztelt Szülők és Gyerekek !

Iskolánk  2018/2019. tanévi beiskolázás rendjéről
szóló tájékoztatóját olvashatjátok.


Általános iskola

6 osztályos gimnázium
Nyílt nap: 2018. november 19. 17 óra
A nyílt napra kérjük gyerekét is hozza magával!

4 és 5 osztályos gimnázium
Nyílt nap: 2018. november 19. 15 óra
A nyílt napra kérjük gyerekét is hozza magával!


Arany János Tehetséggondozó Program
Tájékoztató előadás: 2018. október 15. 16-17 óra

Jelentkezési lap!

Az Oktatási Hivatal tájékoztatói:

1. KIFIR kiadvány 20180907
2. KIFIR középfokú iskolai tájékoztató 2018/2019
3. KIFIR általános iskolai tájékoztató 2018/2019
4. KIFIR adavédelmi tájékoztató


2018.10.10.


2018.09.23.

A VILÁG LEGNAGYOBB TANÓRÁJA

A Világ Legnagyobb Tanórája az első világszintű oktatási project, amelyen keresztül minden gyermek megismerheti a fenntartható fejlődést szolgáló globális célokat.


2018.09.13.
Kedves Kollégák!

Az E-kréta tanári és osztályfőnöki moduljainak használatával kapcsolatban feltettem az E-krétához elérhető videó gyűjteményt az iskolai honlapunkra.
A tudástárban elérhető!


2018.08.31

Figyelem!


Változás a tanulók étkezésnek lemondásában.
A tájékoztató levél
itt olvasható.
2018.08.24.

TANÉVNYITÓ ÜNNEPÉLY


Ünnepélyes tanévnyitó Időpontja:  2018. szeptember 3. hétfő 7.45 óra
Helye: Székesfehérvári Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola -Aula
8000 Székesfehérvár, Sziget u. 1.


Gyülekező helye, ideje:  Sziget u. 1. ( minden osztály a saját tantermében), 7,30 órakor


A tanévnyitó ünnepélyen a következő osztályok vesznek részt:
    1. a osztály teljes létszámmal
    1. b osztály teljes létszámmal
    1. c osztály teljes létszámmal
    a műsorban szereplő tanulók

A felsorolt osztályok tanulói és a műsorban szereplő tanulók  a tanévnyitóra ünnepi öltözetben jelenjenek meg.( fehér ing/blúz, sötét alj/nadrág,)

Székesfehérvár, 2018. augusztus 24.

            Vezetőség


2018.08.17.

Menza befizetés


Augusztus 28-29-én lehet befizetni a menzát:

 
az  általános iskolában (Sziget u. 1.) : 8-15 óráig
   gimnáziumban
(Budai u. 7.) : 8-14 óráig2018.08.13.

E-kréta elektronikus tanfolyamTudnivalók:

A tanfolyammal kapcsolatos részletes tájékoztató itt olvasható.

Az e-learning oldal címe:
https://ekreta.hu/kreta-pedagogus-modul/ itt kell a beiratkozást választani , ami után elvégezhető a regisztráció.
A regisztráció során megadott adatokkal tudsz majd belépni a
a Nexius Learning rendszerbe. A rendszer elérhetősége:  https://home.nexiuslearning.com
2018.07.30.SZAKMAI BESZÁMOLÓ
Pályázati azonosító: NTP-TFJ-17-0115


Az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő pályázatot hirdetett a tehetségsegítés feltételrendszerének javítását célzó hazai programok támogatására. Ennek a pályázatnak a keretében  beszereztünk 8 darab Lego More ToMath bázis készletet, 5 darab Lego WeDo 2.0 alapcsomagot, és 3 darab Lego EV3 Mindstorm Robot összeállítást.
Első osztályban a matematika órákat színesítettük a MoretoMath készlet bevezetésével, amely a matematikai alapkészségek és a problémamegoldó gondolkodás oktatásához nyújtott segítséget. A csomag kézzelfoghatóvá tette a matematikát a kicsik számára, valós megértéshez jutottak, magabiztosan gondolkodtak, írtak és beszéltek a matematika nyelvén. Jól felhasználható volt a differenciált foglalkoztatásra is.
Harmadik és negyedik osztályos diákoknak hirdettük meg azt a szakkört, ahol a WeDo 2.0. rendszerrel dolgoztunk.  Legfontosabb célunk a problémamegoldó gondolkodás és az algoritmikus gondolkodás fejlesztése volt. Ez a rendszer tudományos projektek tárháza, sikerült fizikai fogalmakat játékos formában felismertetni tanulóinkkal. A tanulók szívesen dolgoztak az egyes projekteken, hamar elsajátították a lépéseket. Az analitikus problémamegoldáshoz feladatokat vettünk elő, majd rávezető videót néztünk, és beszélgetés keretében ráirányítottuk a figyelmet a szükséges természettudományos fogalmakra. Ezután az építési útmutató segítségével minden csapat felépítette a robotot, melyet programozással teszteltük. Az utolsó foglalkozáson a csapatoknak az általuk húzott projektekhez önállóan kellett megkeresni a szoftverben az építési útmutatót és megépíteni a robotot. Hatékony volt a matematikai-logikai tehetségfejlesztés, a diákok ügyesen alkalmazták a tanult algoritmusokat, és nagyszerűen működtek csoportban.
Ötödikes diákjainknak hirdettük meg azt a robotika szakkört, ahol Mindstorm EV3 robotokkal dolgoztunk. Tanulópáronként egy laptop és egy robot állt diákjaink rendelkezésére. A diákok hamar megtalálták a közös hangot, ügyesen szervezték meg a munkát maguk között. A grafikus EV3-G programnyelv használata egyszerű, és szemléletes, elősegítette a tanulók programozói kompetenciáinak fejlesztését. Szekvenciális szerkezetű programokat írtunk, a robotok motorjainak vezérlésével és a szenzorok programozásával ismerkedtünk, mellyel fejlesztettük diákjaink algoritmikus gondolkodását.


Képek az életképek/képgalériában.2018.06.28.

M&M’s komplex tehetséggondozó program tapasztalatai
NTP-KNI-17


Intézményünk az idei tanévben 2011 és 2014. után harmadszor is elnyerte az Akkreditált Kiváló Tehetségpont címet. A cím elnyerése révén is igyekszünk eleget tenni tehetségígéreteink sokoldalú fejlesztésének.
Az immár nyolc éve működő kreativitásfejlesztő szakkör ezt a célt tűzte ki maga elé Farkas Tímea és Babos Tamásné vezetésével.
A komplex tehetséggondozó program keretein belül évente változó témakör köré szervezzük a gazdagítást. Az idei évben a találmányok világába vezettük el tanítványainkat. Volt részük alkotásban, kísérletezésben, üzemlátogatásban, múzeumi foglalkozásban.

A beszámoló itt olvasható.2018.06.18.

SZAKMAI BESZÁMOLÓ
Székesfehérvári Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola
Magyar történelmi és kulturális kincsek nyomában, Horvátországban
2018.06.04-08.
Pályázati azonosító: HAT-17-01-2017-00831


1. nap (hétfő)

Nagybodolyán, az alig 60-70 fős kistelepülésen megtekintettük a csodálatos tájházat. A tájház a falu központjában található,szépen felújított parasztház.
A többségében magyarok lakta Kiskőszegen felmentünk a Bán-hegyre. A 27 méter magas partizánemlékmű által uralt magaslatról szép kilátás nyílik a Dunára, és a máig vitatott horvát-szerb határvonalra. Sipos Sándor úr beszélt a csoportnak Kiskőszegről és a környéken élő magyarságról.
Laskón látogatást tettünk az általános iskolában. Bemutatkoztak egymásnak a diákok, majd egy rövid műsort adtunk elő Székesfehérvárról, és egy dallal köszöntöttük vendéglátóinkat. Átadtuk ajándékainkat az iskola részére.
Délután a Kopácsi-Rét Nemzeti Parkba látogattunk. A helyi hagyományos építészeti elemeket felvonultató, mégis modern látogatóközpontban a nemzeti parkot bemutató kiállítást és kisfilmet tekintettük meg, majd a bürühidakon (fapallókon) sétát tettünk a mocsaras terület felett.
Ezután Kelet-Szlavónia magyar, német és horvát kulturális gyökerű Dráva parti városába, Eszékre látogattunk. Sétáltunk a hangulatos belvárosban és a nagy őrvárban, melynél 1849 februárjában szabadságharcunk legnagyobb magyar veszteséggel járó ütközete zajlott.


2. nap (kedd)

Városnéző sétára indultunk Zágrábban, Horvátország fővárosában. Meglátogattuk a Káptalandombon emelt székesegyházat. A Szent István kápolnában őrzik Szent László koronázási palástját. Itt nyugszik Erdődy Tamás, valamint az 1919-es újratemetés óta Frangepán Ferenc és Zrínyi Péter is. A Káptalandombi városrészből átsétáltunk a Felsővárosba (Gradac), megtekintettük a Jellasics-teret, valamint a Szent Márk-teret a Szent Márk templommal, rajta Horvátország és Zágráb címerével.

3. nap (szerda)

Délelőtt a Fiuméhez tartozó Tersattoba látogattunk. A Tersattoi Mária búcsújáró templom kápolnája magyar hadihajók emlékét őrzi. Felsétáltunk Tersatto várába, amelyet a Frangepánok építettek a 13. században.
Délután ismerkedtünk Fiume történelmi belvárosával, a korzón található Óratoronnyal, a kikötővel és annak magyar felirataival. A magyar időben épült a piac, a színház, és egyéb fontos épületek: a Kormányzói Palota, a Magyar Királyi Tengerészeti Hatóság épülete, az Adria-palota és az Adria Magyar Királyi Tengerhajózási Rt. székháza. Felkerestük a magyar feliratú kikötői bakokat és megkoszorúztuk Baross Gábor egykori közlekedésügyi miniszter emléktábláját.


4. nap (csütörtök)

A monarchia világa elevenedett meg a horvát tengerparton, hiszen Fiume (Rijeka) mellett Abbázia (Opatija) volt a magyar üdülőhely a Kvarner-öbölben. Felkerestük Gróf Andrássy Gyula miniszterelnök utolsó lakhelyét Voloskón, melyet emléktábla jelöl. Lovran ékszerdoboz óvárosában megtaláltuk azt a villát, ahol Feszty Árpád elhunyt. Mesebeli sétát tettünk az egész horvát tengerpart talán legszebb, legromantikusabb sétányán. Ez a híres Lungomare, amely 12 km hosszan húzódik, gyakran mélyen a sziklafalba vájva egészen Lovrantól Abbáziáig. A legpatinásabb monarchia korabeli épületek helyezkednek el a sétány mentén, a magyar uralkodó osztály hangulatos villáival. Abbázia minden villájához gazdag, sokszor nemesi származású magyar családok története fűződik, itt kezdtük sétánkat, felidéztük néhány család történetét. Felkerestük a Hotel Palace Bellevue-t, amely Markusovszky Lajos 1848-49-es tábori főorvos utolsó lakhelye volt.

5. nap (péntek)

Varasdra látogattunk, amely mintegy 200 évig Horvátország fővárosa volt. Városnézésünk során felkerestük az Erdődyek várkastélyát, majd tettünk egy sétát Európa talán legszebb barokk belvárosában. Megtekintettük a Megyeházát, a Draskovics Palotát, a székesegyházat és a gyönyörű városházát is. Utóbbi funkciójában a legrégebbi ilyen épület Európában.
A közeli Felsőzrínyifalván (Gornji Kuršanec) megkoszorúztuk azt a Zrínyi-obeliszket, amelynek eredetijét Csáktornyán, a Muraközi Múzeumban állították fel. Ismertettük és mérlegeltük Zrínyi Miklós tragédiájának körülményeit.
Végü Csáktornyán, a Zrínyiek sasfészkében tettünk sétát. A vár ma a Muraközi Múzeum otthona. A bejáratnál található "Zrínyi Péter búcsúja" emlékműnél felidéztük a Wesselényi-féle összeesküvés történetét, amely Zrínyi Péter és Frangepán Ferenc kivégzéséhez is vezetett.
További képek az Életképek/Képgalériákban. 
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz