Hírek, aktualitások - Sziget utcai Tagintézmény - UNREGISTERED VERSION

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Hírek, aktualitások

2017/2018-as tanév
----------------------------------------------------------------------

2018.01.15.

Véradó toborzó

A véradásra érkező szülők, nagyszülők, szomszédok és mindenki, aki vért szeretne adni ezen a napon az iskolában, feliratkozik egy osztály oszlopába, majd a véradás végén a legtöbb véradót toborzó osztály 2 db tortában részesül a véradást követő napokban. Ez a kezdeményezés már több iskolában is kitűnően működik Fejér megyében.
Célunk, a véradás a fontosságának üzenete.


Köszönjük a segítségüket.
Magyar Vöröskereszt Fejér Megyei Szervezete
2018.01.12.

"Örömmel tesszük közzé iskolánk ezévi Nyitogató újságát, melyet leendő elsőseink gondviselőinek figyelmébe ajánlunk. Köszönjük diákjainknak, hogy színes, tartalmas fogalmazásaikkal gazdagították a kiadvány oldalait!

Jó lapozgatást kívánunk!"


A kiadvány itt olvasható.


2018.01.10.

Szigetlakók

Karácsony előtt a 4.a osztály egy hetes újságíró projektet valósított meg. Ez idő alatt megismerkedtek az újságíró szakma részleteivel, az újság felépítésével, rovatokkal, a szerkesztőség feladataival. Ezek után nekiláttak saját újságjuk megírásnak. Az osztály minden tanulója részt vett a munkában. Mindenki olyan jellegű cikket írt, ami közel állt az érdeklődési köréhez, a hobbijához. Lektorálás után a tanító néni segítségével érte el végleges formáját az osztály újságja, aminek a Sziget-lapok nevet adták.Az elkészült újságot itt olvashatjátok.

2018.01.03.Megjelent az iskolaújság új száma.  Ha, ide kattintasz, akkor megtekintheted azonnal.


2017.12.22.


2017.12.16.Pályaválasztás előtt.


Ez a címe annak a tájékoztatónak, amit minden évben megjelentet a Fejér Megyei Kormányhivatal. A hivatal Társadalombiztosítási és Foglalkoztatási Főosztálya a pályaválasztásban érintett 7-8. osztályosok és családjuk számára szeretne információt nyújtani az iskolaválasztáshoz, hiszen ez a döntés akár a gyermekek jövőjét is meghatározhatja. A környezettudatosság jegyében tavaly először nem került nyomdába a könyv, de ingyen bárki elérhette a világhálón.
A letölthető kiadványban a középfokú oktatási intézmények tájékoztató anyagai olvashatóak, melyekből egyebek mellett információt szerezhetnek a diákok az induló szakokról, a képzések jellegéről.
17 fehérvári, 8 egyéb (Veszprém és Fejér megyei) iskola mutatkozik be az oldalakon, a Pályaválasztás előtt 2018. című tájékoztató könyv ingyen letölthető itt:


A Pályaválasztás előtt 2018. kiadvány letöltése.


2017.12.11.

Tisztelt Szülők!

Kérem,  jelezzék az alábbi linken
https://urlapkeszito.hu/urlap/sb8yo1
a téli szünetet megelőző utolsó tanítási napon kérnek-e felügyeletet gyermeküknek.


Vezetőség.

2017.12.07.


2017.12.01.

A diákönkormányzat szervezésében 2017. december 1-én 17.00 - 20.30 óráigMIKULÁS disco lesz a felső tagozatos diákoknak.


2017.11.28.

FOGADÓÓRA

2017.12.04.  17 órától az 1-8. osztály részére.

A fogadóórára jelentkezés, és időpontfoglalás itt.


2017.11.27.

Nyolc iskola diákjai vívtak versenyt a diákolimpia városi döntőjében

A városi diákolimpia döntőjének adott helyet szombaton délelőtt a Tóvárosi Általános Iskola tornaterme. A házigazda Tóvárosi mellett a Vasvári, a Vörösmarty, az István Király, a Felsővárosi, a Teleki, a Munkácsy és a Kossuth iskolák csapatai jutottak be a fináléba, ahol többek között pókjárásban, várfoglalóban, szlalom kézilabdában és labdahordásban is összemérhették ügyességüket a diákok. Iskolánk csapata a IV. helyezést érte el. Gratulálunk!2017.11.13.

Rajzpályázat.

Rajzold le, hogyan tudnánk örömet szerezni a rászoruló gyerekeknek, hogy az ő ünnepek is teljes legyen! Hozd el az elkészült rajzodat 2017. december 2-án a Székesfehérvári Diáktanács adventi napjára, ahol sok érdekes program vár!

A pályázat részletes leírását itt olvashatod.2017.11.09.

A tízezredik látogatót köszöntötték csütörtökön a Seuso kiállításon

A tízezredik látogatót köszöntötték csütörtökön reggel, nem sokkal nyitás után a Seuso-kincs kiállításon. Etl Eszter, a Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola nyolcadikos tanulója osztályával együtt nézte meg a páratlan műkincseket.

    

   A Seuso-kincs kiállítás november 19-ig minden nap 8.00-22.00 óra között tart nyitva a múzeum Dísztermében.
2017.11.07
.

Nyílt tanítási órák


Kedves Szülők!

Az alsó és felső tagozaton november 14-15-16-án nyílt tanítási órák lesznek
az iskolánkba járó tanulók szüleinek, nem a jövendő elsősöknek. Ők majd egy későbbi időpontban kapnak lehetőséget, hogy megismerjék iskolánkat.

Az órákról részletes információt itt olvashat.


Nyílt órák 14-én.                           Nyílt órák 15-én.                             Nyílt órák 16-án.


2017.10.25.

Tisztelt Szülők és Gyerekek !

Iskolán
k 2018/2019-es beiskolázási és felvételi tájékoztatóját olvashatja.

6 osztályos gimnázium
Nyílt nap: 2017. november 13.
A nyílt napra kérjük gyerekét is hozza magával!

Beiskolázási tájékoztató4 osztályos gimnázium
Nyílt nap: 2017. november 13.
A nyílt napra kérjük gyerekét is hozza magával!

Beiskolázási tájékoztató


2017.10.24.

Code Week - tanárok az Aba Innovár Digitális Élményközpontban

1. Iskolánk lelkes és digitalizációra nyitott pedagógusai részt vettek az alábbi pedagógusoknak tartott továbbképzésen:
A Code Week - Programozás Hete jegyében az Alba Innovár Digitális Élményközpont a székesfehérvári pedagógusok számára két olyan programot kínált, amelyeken megismerkedhettek a digitális élményközponttal és az iskolások számára kínált foglalkozásokkal, technológiákkal.

A program során az Alba Innovár Digitális Élményközpont munkatársai bemutatták a központ szolgáltatásait, pedagógiai koncepcióját. A pedagógusok ki is próbálhatták a digitális eszközrendszer bizonyos elemeit.

 

2. A Code Week 2017 programozási hét keretében a 4.b osztályos tanulók a kódolás alapjaival ismerkedtek meg a PanicLab kártyák segítségével, mellyel koncentráció, reakciókészség és memória is hatásosan fejleszthető.

 2017.10.21.

Megérkezett Párizsból a Teleki Blanka Emlékfutás

Teleki Blanka halálának 155. évfordulója alkalmából Párizsból, Teleki Blanka sírjától indultak a váltófutással a telekisek. Huszonnégy futó és tizenhat kerékpáros tette meg Párizstól Fehérvárig az összesen 1660 kilométeres távot. Szombaton délben érkeztek meg Székesfehérvárra.

    


2017.10.19

Code Week 2017

Neszmélyi Emil hegymászó

Ismeretterjesztés gyerekeknek. Fontos, hogy úgy tanítsuk őket, hogy a céljaik megtalálásában és megvalósításban is példát kapjanak. Ezért fogadok el rendszeresen felkéréseket iskoláktól. Ezúttal Fehérváron a Telekibe látogattam, örömmel mentem. A közönségem ezúttal 120 főnyi hetedikes és nyolcadikos diák volt tanáraik társaságában. Mindenki remekül szórakozott és eközben bővítette ismereteit. Bevallottan a tanárok is. Köszönöm a meghívást.

Hajrá Székesfehérvár!Robot csámborgás a Telekiben


A robotika egy szeletével ismerkedtek a Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola kisdiákjai. A cél az algoritmikus gondolkodás fejlesztési lehetőségeinek bemutatása volt.
1. A Code Week 2017 programozási hét keretében az 1.a osztályos tanulók a kódolás alapjaival ismerkedtek meg Cody Roby kártyák segítségével. A Cody & Roby a DIY ( Do It Yourself = csináld magad) játékok új sorozatának a neve, amely a legegyszerűbb módja annak, hogy a gyermek bármikor elkezdjen játszani a kódolással és a robotikával számítógépek, tablettek vagy okostelefonok nélkül. Roby olyan robot, aki végrehajtja az utasításokat, Cody egy kódoló, aki utasításokat ad. Roby egy cipősdobozból kialakított robot, Cody pedig a gyerekek maguk voltak. Kezdetben csak három utasítás van: előre lépni, balra fordulni és jobbra fordulni, majd kiegészítettük a hátrafelé lépéssel is. Minden utasítás egy kártyán levő nyíllal ábrázolódik, melyhez színkódokat is kapcsoltunk. A játék során Cody kiválaszt egy kártyát, és átadja Robynak, aki ennek megfelelően egy 5x5- ös táblán mozog. Nincs szükség technikai eszközökre. Roby és Cody csak a játékosok által játszott karakterek.

https://photos.app.goo.gl/AbeJYoopMVjaBWUa2


2. A Code Week 2017 programozási hét keretében az 1.a osztályos tanulók Kutasi László informatikus apuka segítségével a számítógép történetével, felépítésével, az életünkben betöltött szerepével ismerkedtek meg játékos foglalkozás keretében. E mellett a háztartásban megtalálható technikai eszközökben betöltött szerepükről is hallhattak a gyerekek. Például megismerkedhettek a robotporszívó működésével. Láthatták még a Code Bug (kód bogár) és a színkör működését is. A CodeBug egy aranyos, programozható és hordozható eszköz, melyet egyszerű programozás és elektronikus koncepciók bevezetésére terveztek. Ez a kis szerkezet sok kódolt feladat elvégzésére is képes LED kijelző felvillantásával. Blockly-alapú online programozási felületen a szoftver alkalmazását is kipróbálhatták.

https://photos.app.goo.gl/15nGjt35Efwnedd13


3. A Code Week 2017 programozási hét keretében az 1.a osztályos tanulók saját robotjaik működését mutatták be társaiknak. Az alsós korosztályban jó választásnak tűnnek a programozható játékok, mert ezek olyan tárgyi eszközök, amelyekkel a gyerekek közvetlenül manipulálnak, miközben valós körülmények között serkentik a problémamegoldó képességüket. Mio, a kedves kis robot egyszerű parancsokkal könnyedén programozható, a kicsik tér-irány érzékelését és az előregondolkodás képességét fejleszti.

https://photos.app.goo.gl/bUbFxH31LaW7IP7x1

4. Iskolánk 8 alsó tagozatos csoportja ( 1.a, 1.b, 2.a, 2.c, 3.c, 4.a, 4.b, 4.c) is részt vett a Robotcsámborgás nevet viselő projektben, amelynek célja az algoritmikus gondolkodás kisiskoláskori kialakításának segítése a robotika alkalmazásával. Fári János, a Robotcsámborgás atyja tartott bemutatót iskolánkban. Játékos, gyerekbarát kivitelű robotokon keresztül ismertette meg tanulóinkkal az algoritmikus gondolkodást, a tér-irány érzékelését és az előregondolkodás képességét.

https://photos.app.goo.gl/nkOAdaC8JNRvrULC3
https://photos.app.goo.gl/Bi9scOAwNCU6TpBf2


5. Iskolánk motivációs vendégelőadója volt dr. Neszmélyi Emil, akinek sikerült megmásznia a Mount Everestet a rendkívüli technikai képzettséget igénylő északi irányból. Minden fejben dől el! előadásában nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy az agyunkat miként tudjuk az életben maradáshoz átprogramozni, kódolni a kapott információkat. Iskolánk 7. és 8. évfolyamos tanulói nagy érdeklődéssel és figyelemmel hallgatták végig. Az előadó mondanivalója a továbbtanulásra való felkészülésben is segítheti őket.

https://photos.app.goo.gl/QerS1dIQNyKxPgI32


6. Az 5.b osztályosokkal ma a kódolás következő szeleteivel foglalkoztunk: titkosírás, rejtjelezés, kódolás, dekódolás, számrendszerek, és a blockly-games.appspot.com oldal segítségével betekintettünk a programozás világába.

https://photos.app.goo.gl/gCQxZQZX1aZqZzBt1


7. A 7.c osztály tanulói az Aba-Novák kiállításhoz szervezett múzeumpedagógiai foglalkozáson a kódolás és a művészet kapcsolatát keresték. A kép, az alkotó mondanivalója, üzenet a látogatónak.

- Biztos, hogy jól érted? Mit üzent? Te hogyan kódoltad?
Tette fel számukra a kérdést a foglalkozásvezető.

https://photos.app.goo.gl/lU80JyvUr3oF3C3U2

8. Bognár Bálint programozó matematikus, a Graphisoft szoftverfejlesztője, pályaorientációs beszélgetésre hívta az informatika iránt érdeklődő 7-8. osztályosokat. Színes előadásában beszélt a programozók életéről, a szoftverfejlesztés fontosságáról, és a programozás jövőjéről.

https://photos.app.goo.gl/mLTf1hAgi7Csk56R2


TelekifutásKedves Szülők!

2017. október 21-én emlékezük meg iskolánk névadójáról, Teleki Blankáról. Ez a szombat tanítás nélküli munkanap (március 28-a szünet lesz) két programlehetőséget kínálunk:

1. A megemlékező műsor
9:45 órától ünnepi megemlékezés az iskola aulájában (megjelenés telekis pólóban). A műsor után a Várkörúton, valamint a gimnázium udvarán várjuk a Párizsból hazaérkező futókat (tanári kísérettel).

2. Csatlakozás az emlékfutáshoz
A befutókhoz 3 helyen csatlakozhatnak az érdeklődők, és velük együtt tehetik meg a hátralevő távot. Tanulóink szülői kísérettel érkezhetnek a következő csatlakozási pontok valamelyikére:


* az Új Csóri útra, a Kertész Csárdához (kb. 11:30 órakor)
* a szárazréti körforgalomhoz (kb. 11:45 órakor)
* a Zichy liget Mészöly Géza utcai sarkához (kb.11:50 órakor)


Kérjük a kedves szülőket, hogy az alábbi linken jelöljék be, gyermekük melyik programon kíván részt venni, továbbá azt is, hogy a felhívásban leírtak szerint élni kívánnak-e a regisztrációval! (A póló névre szóló átvétele miatt fontos!)

link:


Az emlékprogram kb. 13 óráig tart, melyet a gimnázium udvarán közös ünnepléssel fejezünk be.
Az alsósok és a szülői engedéllyel nem rendelkező felsős tanulók a tanáraik kíséretében visszajönnek a Sziget utcai intézménybe.
A felsősök szülői engedéllyel egyedül távozhatnak a gimnáziumból.

További információk a https://www.facebook.com/telekirun2017/?fref=ts oldalon olvashatók.


Székesfehérvár, 2017. október 3.


                                                                                           Tisztelettel: Vezetőség

2017.10.05.

Mécsesek gyúltak

Iskolánk 5.b osztálya látogatást tett a Székesfehérvár Helyőrségtörténeti Emlékgyűjteményben az aradi vértanúk emléknapja alkalmából. A város katonai életét bemutató kiállítás megtekintése előtt Pogány Gábor Benő szobrász Az aradi 13 című műve segítségével idézték fel a honvédő hősök emlékét.2017.10.05.

Állatok világnapja

Október 4-én az állatok világnapján iskolánk vendégei voltak kedvenceitek. Az alsó tagozatos tanulók rajz- és kézműves kiállítással készültek a jeles napra. Az osztályokba beköltöztek a kisállatok, majd délután közös játékkal, énekkel folytatódott a nap. Reméljük, hogy a vendégként érkezett kutyák, cicák, nyulak, madarak és a többi kis kedvenc is jól érezte magát nálunk!Az esemény további képei az Életképek/Képgalériában tekinthető meg.

2017.10.02.

"Tájoló", hogy könnyebb legyen a választás

Pályaválasztást segítő programon vettek részt iskolánk 7-8. osztályos tanulói a 25 éves H.T.M. ZRT-nél. A tanulók betekintést nyertek a korszerű forgácsoló és szerszámkészítő és gyártó technológiákba. A programot a FMKIK támogatta.
2017.10.02.

ÉVKERÉK 2017. – Harmadik forduló

Diákjaink idén immár második alkalommal vesznek részt a székesfehérvári Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár által, a Fehérvári Hagyományőrző Íjászegyesület, a Gáspár Attila Zöld Kerekasztal Egyesület és a Gaja Környezetvédő Egyesület szakembereinek bevonásával szervezett ÉVKERÉK rendezvénysorozaton. Az izgalmas és tartalmas programokkal eltöltött szombati napot csapatunk a forduló 2. helyén zárta.


2017.09.29.

Porból vár – játékok

A fenti címmel látható kiállítás intézményünk rajztanára, Danka Attila grafikusművész munkáiból a Székesfehérvári Németh László Általános Iskola aulájában. A tárlat megtekinthető 2017. szeptember 15. és október 6. között.


2017.09.27.

Székesfehérvár legmobilisabb kisdiákjai jártak szerdán a Városházán

Az Európai Mobilitási Hét zárónapján rendezett Autómentes Napra meghirdetett „2017 Legmobilisabb Osztálya” címért versengő három legeredményesebb osztályát fogadta a Városházán, szerdán délután Székesfehérvár polgármestere. A végeredmény kihirdetésére is a Díszteremben került sor, hiszen a gyerekek nem tudhatták előre a végső sorrendet.A versengésen első helyezést ért el a Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola 5/c osztálya, második lett a Talentum Református Általános Iskola 4. osztálya és bronzérmet szerzett a Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola 4/a osztálya.
2017.09.25.

T(ob)ORZÓ


Iskolánk aulájában T(ob)ORZÓ címmel látható kiállítás. A rajz szakkörösök 2015-16. tanévi munkáiból válogatott tárlat szeptember 6. és szeptember 28. között tekinthető meg.

   


2017.09.20.


2017.09.19-20.

"Szigeti veszedelem"

A Katonai Emlékparkban Pákozdon került megrendezésre iskolánk honvédelmi és hazafias nevelését segítő projektnap. Öt témakörban tíz helyszínen hallgattak előadást, vagy vettek részt a bemutatón vagy vetélkedőn az alsós és felsős diákok és osztályfőnökeik.
További képek az Életképek/Képgalériák-ban.

2017.09.18

Iskolánk tanulói részt vettek a "TeSzedd! Önkéntesen a tiszta Magyarországért" akcióban.Alsó tagozatos tanulóink és a felső tagozatos tanulók egy része tisztította meg a szeméttől iskolánk közvetlen és tágabb környezetét. Szeptember 15-én az osztályok tanítóik, tanáraik vezetésével járták a környéket és gyűjtötték össze a szemetet.   


2017.09.08.

SZÜLŐI ÉRTEKEZLETEK

2017.09.11. Szülői értekezlet az 1-2. osztály részére.
2017.09.12. Szülői értekezlet az 3-4. osztály részére.
2017.09.13. Szülői értekezlet az 5-8. osztály részére.

2017.09.05

A témahét keretén belül iskolánk 7. osztályos tanulói az Alba Innovárba látogattak. A gyerekek nagyon nyitottak a digitalizációra – mondta el Dr. Főző Attila László, vezető  oktató. – Igyekszünk úgy vezetni a foglakozásokat, hogy az kevésbé hasonlítson egy tanórához. A mai napon például sok matematika és fizika is volt a problémamegoldásnál, de ha ezeket a szavakat kimondtuk volna, egészen más hangulatú lett volna az óra.


Az Alba Innovárban 6-7 különböző foglalkozástípussal készültek, amik között azonnal tudnak váltani, attól függően, hogy éppen milyen csoport érkezik. A gyerekek is jó visszajelzéseket adtak a szünetekben, egyelőre tehát úgy tűnik, hogy jó úton jár a fehérvári digitális élményközpont.


2017.09.04.

Az évvégi felirat
verseny szavazásának győztesei:
Alsó tagozat: 2.a, jelenlegi 3.a osztály.
Felső tagozat: 7.d, jelenlegi 8.d osztály.


2017.08.28.

TANÉVNYITÓ ÜNNEPÉLY


Ünnepélyes tanévnyitó Időpontja:  2017. szeptember 1. péntek 7.45 óra
Helye:       Székesfehérvári Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola -Aula
8000 Székesfehérvár, Sziget u. 1.
Gyülekező helye, ideje:  Sziget u. 1. ( minden osztály a saját tantermében), 7,30 órakor
A tanévnyitó ünnepélyen a következő osztályok vesznek részt:
    1. a osztály teljes létszámmal
    1. b osztály teljes létszámmal
    1. c osztály teljes létszámmal
    Kottabűvölő kórus valamennyi tagja telekis sállal illetve nyakkendőben
A felsorolt osztályok tanulói és az énekkarosok  a tanévnyitóra ünnepi öltözetben jelenjenek meg.( fehér ing/blúz, sötét alj/nadrág,)

Székesfehérvár, 2017. augusztus 28.

            Vezetőség


2017.08.28.

Menzabefizetés


Időpont: 2017.08.28-29.

Gimnázium (Budai u. 7.): 7.00 - 15.00

Általános Iskola (Sziget u. 1.): 7.00 - 16.00


 
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz